Camping League logo mobile

BBA groothandel in (kampeer)elektronica

BBA techniek is specialist in elektronica voor de caravan en camper

De kans is groot dat u een onderdeel in uw caravan heeft dat uit de schappen van BBA techniek in Duiven komt. Dat kan uiteenlopen van een accupoolklem tot een bedieningspaneel voor de hele elektrische installatie. Het bedrijf van Ellen en Gert-Jan Kooistra levert al deze onderdelen aan caravanbedrijven en geeft trainingen aan monteurs om het hele elektrische systeem van een caravan te leren.
Op het moment dat we bij BBA techniek aankomen, is Ellen net bezig met een video voor de website. In de video legt vertegenwoordiger Kees Overeem uit hoe een apparaatje werkt dat eruit ziet als een grote stekker. Kees: “Het is een QC 5.0, een usb-snellader, die wij testen als usb-lader voor een laptop. Een gewone usb-lader in je auto of caravan geeft daarvoor net te weinig vermogen. Het is ook een slimme laadadapter met Smart Identification of Adapter Capabilities. De oplader kan zich aanpassen aan de ideale oplaadspecificaties van een apparaat. Daar past hij het vermogen op aan, waardoor er optimaal gebruik wordt gemaakt van de snellaad capaciteit.” De uitleg van Kees is nodig om te begrijpen hoe geavanceerd en bijzonder het technische onderdeel is. Ellen: “We hebben wel vijftien usb-laders in ons assortiment, ieder met eigen specificaties en toepassingsmogelijkheden. Het is dus goed om te weten wat de verschillen zijn.”

Op zolder begonnen
In de showroom pakt Gert-Jan een apparaat uit de stelling dat net iets kleiner is dan een broodtrommel. Door het gewicht gokken we dat het een kleine accu is, maar Gert-Jan weet te vertellen dat het een krachtige compressor is. De twee voorbeelden tonen aan dat bij ieder van de honderden onderdelen in het magazijn moet worden uitgelegd wat het is en waar het voor kan worden gebruikt. Dat doet Ellen voornamelijk door er foto’s en korte video’s over te maken en op de eigen website te plaatsen. De affiniteit met video en software heeft ze nog van de tijd voordat ze samen in 2009 het bedrijf overnamen van Bruny Bogers. Ellen: “Bruny is in 1986 op zijn zolder begonnen met reparaties van technische onderdelen van campers en caravans. Dat groeide uit tot een groothandel. Ik heb jarenlang een bedrijf gehad in softwaretrainingen. Toen Bruny vanwege zijn gezondheid het bedrijf niet voort kon zetten, hebben Gert-Jan en ik het overgenomen.”

“Om aan onze klanten een artikel goed uit te kunnen leggen, proberen we het eerst zelf. We testen het daarmee ook uit.”

Alles zelf proberen
Ze breidden het bedrijf verder uit en verhuisden vorig jaar januari naar het huidige pand. Daar wordt het grootste deel ingenomen door een magazijn dat vol ligt met de meest uiteenlopende artikelen. Ellen weet van de meeste onderdelen waar het voor is. “Maar als het heel technisch wordt, dan moet ik het aan Kees of Gert-Jan vragen. Ik zorg ervoor dat alles in ons computersysteem en vervolgens op de website staat.” Gert-Jan: “Om aan onze klanten een artikel goed uit te kunnen leggen, proberen we het eerst zelf. We testen het daarmee ook uit. Helaas komt het weleens voor dat een producent specificaties vermeldt die net niet kloppen. Dan blijkt bijvoorbeeld een zekering te licht te zijn. Wij willen gewoon zeker zijn dat wat wij leveren goed werkt.”

Groothandel
BBA techniek is een groothandel die direct aan caravanbedrijven levert. Dat kan voor de werkplaats zijn of voor de technische afdeling in de shop voor de particulieren. Daarvoor moeten de onderdelen wel worden gepresenteerd en in enkele gevallen bij elkaar in één zakje of doosje worden gedaan. Gert-Jan: “Een klant in de shop moet voor bijvoorbeeld een accu-aansluiting niet zelf de verschillende onderdelen bij elkaar zoeken. Hij wil het hele setje in één keer pakken en er zeker van zijn dat hij dan alles heeft wat nodig is. Het samenstellen van die setjes is arbeidsintensief. We zijn daarom blij met Anas Saleh. Anas is een Syriër. Hij spreekt gebrekkig Nederlands, dus hebben we een woordenboek Nederlands-Arabisch om soms iets uit te leggen. Maar hij werkt ontzettend hard en heeft veel plezier in het werk.”


Vertegenwoordiger Kees legt uit hoe de QC 5.0 usb-snellader werkt.

Lees het hele artikel en ontdek meer nieuwe accessoires in het magazine Caravannen! 2-2024

Home